2016, september.  2016, sept., schoolfoto buiten.  2016, september.  Jaren 70.  2015, december. Peuters op de foto Jaren 70 groepsfoto, Italië.  2015, oktober, peuterlogica.  2015, september. Op de schoolfoto in Brabant  2015, augustus. H&M back to school campagne 2015, maart. Kinderportret groep 2, 400 jaar geleden 2015, maart. Onbetaalbaar 2015, april. Op de peuterspeelzaal 2015, april. Broer/zus foto 2015, maart. Idyllische achtergrond  2015, februari. Kritische juf 2014, oktober. De schoolfoto in Italië
2014, juli. De traditie van de schoolfoto   2014, december, expo 'Greatest paintings' 2013, september. "Ondankbaar beroep, schoolfotograaf zijn"
2013, juli. Schoolfototip voor leerkrachten
2012, oktober. Ik haat schoolfoto's

De foto rechts vond ik op internet. Typisch peuters, zo schattig maar nog te klein om het hele schoolfotogebeuren te snappen. 
Is de groep opgesteld, moeten ze nog allemaal naar de fotograaf kijken. Eén kijkt er uit het raam. Averechts is dan zeggen: "Niet uit het raam kijken". Want dan kijken ze vervolgens allemaal uit het raam, of lopen er zelfs naar toe.
Ook zijn ze goed in solidair huilen: begint er één, doet de rest voor de zekerheid ook maar mee.

Als ze niet huilen, kijken ze de kat uit de boom. Wie is die mevrouw en wat doet ze allemaal? Zou ik ook doen. Maar als ik de tweede dag op een school kom zijn zij de eersten die me enthousiast begroeten. Hé juf jij bent van de foto! Vandaar dat ik het liefst eerst even ga 'wennen' bij de peuters. Na 10 minuten hoor je erbij en ben je hun vriend, en zijn ze meer bereid en ontspannen om 'opdrachtjes' te accepteren om de foto te maken.

Deze affiches hangen nu in de stad. Het mooie licht op het gezicht trekt mijn aandacht.

"Rubens maakte schilderijen van zijn geliefden zoals wij nu foto's maken"

Het is de 5-jarige dochter Clara Serena van de de schilder Peter Paul Rubens, die haar ruim 200 jaar voor de eerste foto's vastlegde (ca. 1616).
"Zijn allermooiste en meest intieme portretten zijn ongetwijfeld de beeltenissen van zijn familie [..]. Deze werken werden niet in opdracht maar uit liefde geschilderd en dienden voor de memorie."

http://rewindtoreplay.wordpress.com/2015/04/06/rubens-maakte-schilderijen-van-zijn-geliefden-zoals-wij-fotos-maken/

"Kunt u mij helpen?" vraagt een vrouw bij een parkeerbetaalautomaat. "Mijn bankpas zit klem!". Ook ik trek aan het pasje, dat maar net uit de gleuf steekt, maar er zit geen beweging in. Ik woon om de hoek en haal gereedschap voor een betere grip. Met een handig klemmetje lukt het nu wel, de pas komt er uit, en ook de oorzaak van het vastzitten wordt duidelijk: onder het bankpasje zit de schoolpasfoto van haar kleinkind!

Het heeft de automaat ontregeld, betalen kan niet meer. Parkeerwacht gebeld. En mevrouw het klemmetje meegegeven, voor als het ooit nog eens gebeurt. Want als schoolfotograaf vind ik het natuurlijk leuk te zien dat de schoolpasfoto nog altijd bij oma in de portemonnee terecht komt!

Geen blauwe achtergrond bij de schoolfoto's van Schoolfotozaak Geen blauwe achtergrond bij de schoolfoto's van Schoolfotozaak

"Bent u schoolfotograaf? Echt? Wij hadden ook een fotograaf op school. Mijn schoolfoto heb ik niet gekocht. Hij was niet mooi. De juf had het ook gezegd tegen mijn moeder, koop hem maar niet want ze zijn niet mooi. Ik stond er wel mooi op, maar hij was niet mooi want.. nou ja gewoon alles ja. Ja dat zou leuk zijn als ú bij ons op school de foto's komt maken! Dan verdient u wel veel hè, om mooie spullen te kopen voor uw huis?!"

Aldus een meisje dat ik ken uit de buurt.

De foto's die wij niet verkopen is meestal niks mis mee. Maar het is natuurlijk een (luxe) uitgave die niet iedereen kan missen! Toch worden de kinderen er wel op gekleed. Dat snap ik wel, zo doen ze toch mee met de schoolfotodag! (en staan ze ook mooi op de groepsfoto van de anderen).
 

De schoolfoto in Italië De perfecte schoolfoto outfit

"Het lijkt me een ondankbaar beroep, schoolfotograaf zijn. Er niks creatiefs aan want elke foto wordt al elk jaar hetzelfde gemaakt. Vorig jaar was even een schok want in plaats van liefelijk hemelsblauw kregen we een lelijke regenboog als achtergrond. Het maakte de foto’s zowaar nog lelijker. Je kunt niet spelen met licht of poses. De leerling moet ietwat schuin zitten, de kin iets omlaag en met de ogen recht in de camera. Op de foto lijkt het dan net alsof je nog maar één schouder hebt of op een andere manier er niet helemaal fortuinelijk op staat. Er is geen variatie, de streep geeft al aan wat je moet doen.

[...]

Het fotomoment zelf stelt niks voor. Je gaat goed zitten en dan *klik*, je moment is alweer voorbij. Je hebt geen flauw idee wat het eindresultaat zal zijn en daar moet je eindeloos lang op wachten. Na je persoonlijke foto komt ook nog de klassenfoto. En maar lief blijven lachen, zo’n neplachje. Nee schoolfoto’s zijn niet mijn ding."

Stress voor de schoolfoto      
Schoolfoto's tijdens het Islamitische offerfeest, hennatattoo's voor iedereen.
Gelukkig hadden we de schaduw van de enorme plataan op het schoolplein.
Typisch een buitenfoto...
Schoolfoto rond 1970, met de klassecavia.
..--*--..
Uit een Italiaans fotoalbum, 'foto della classe' begin jaren '70 (dorpsschool).
'Doe je handje eens omlaag'.

..--*--..
Terug van vakantie zag ik een affiche van de H&M 'back to school' campagne in de stad. Ik vond hem geweldig! Zo vrolijk kan 'op de schoolfoto' zijn (foto van internet).
..--*--..
..--*--..
Peuters laten wennen aan de schoolfotograaf
En ja, we hadden bloesems. (zie ->)
Achtergrond-scouting bij school waar de schoolfoto's gemaakt gaan worden. Nu maar hopen dat we in april de bloeitijd van de fruitbomen treffen! ..--*--..
In Italië maken ze alleen een groepsfoto. Hoewel ze dol zijn op hun bambini is er geen traditie om ook portretten te maken. Deze hing in de vitrine bij de fotograaf in het dorp. De perfecte schoolfoto outfit? Voor Italiaanse kinderen tot 10 jaar geen issue! Natuurlijk ben ik niet zo'n kiekeboe-fotograaf.. Maar wil toch mijn vakbroeders een beetje steunen.. door te lachen om het feit dat deze vader niet weet dat de schoolfoto's op de middelbare school gewoon doorgaan!
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3684400/2014/07/05/Door-de-ogen-van-de-schoolfotograaf.dhtml

Mona Lisa, het meest bekeken portret
Uit een geweldige blog van een middelbare school leerlinge
http://www.levensblogger.nl/de-schoolfoto/
De ultieme reeks schoolfotoportretten, 40 jaar dezelfde pullover aan! http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/02/deze-man-droeg-veertig-jaar-jang-op-elke-schoolfoto-hetzelfde/
Op de middelbare school zijn ze mondiger dan in het basisonderwijs. 'iiieuw' roepen de mooiste meisjes, vriendinnengroepjes sussen dat dan weer: neehee, hij was écht leuk!